Powered By Blogger

joi, 24 februarie 2011

Duminica Infricosatei Judecati(Lasata Secului la carne 27 februarie)

In calendarul bisericesc, LASATA SECULUI  are doua etape care conduc treptat catre Postul Sfintelor Pasti: Duminica Infricosatei Judecati - cand se lasa sec de carne (7 februarie) si Duminica Izgonirii lui Adam din Rai - cand se lasa sec de branza (14 februarie).
Sunt multi dintre noi, care se impodobesc cu numele de crestin, si care totusi il privesc pe Iisus Hristos numai ca pe un om genial, iar invatatura Lui ca pe cel mai intelept program de viata omeneasca. Acestia inlatura partea dumnezeiasca din Iisus Hristos si nici nu vor sa auda de viata divina, de minuni si de tot ceea ce intrece sfera realizarilor omenesti. Iar in ceea ce priveste invatatura si promisiunea unei vieti viitoare: Invierea, judecata de apoi, si rasplata, si pedeapsa vesnica, le privesc ca pe niste lucruri neserioase si vrednice doar de ironii.
Aceasta credinta in viata viitoare, noi crestinii o marturisim si o dorim vesnic, ori de cate ori zicem Crezul: "Astept inverea mortilor si viata veacului ce va sa vina”.
Si daca totusi, unii dintre crestini se mai indoiesc de existenta unei judecati viitoare, la venirea cea de a doua a lui Hristos, apoi sa stiti ca aceasta indoiala e strecurata in suflete dupa spusa Sf. Ioan Hrisostom,- de satana, care cauta mai intai sa distruga ideea de judecata, ca apoi sa distruga si ideea de Dumnezeu. Diavolul intotdeauna este acelasi, caci el ne pune inainte toate in mod metodic, si nu deodata, ca astfel sa ne pazim de el. Caci, daca nu este judecata, apoi Dumnezeu nu este drept - acestea le vorbesc ca om, - dar daca Dumnezeu nu este drept, apoi nu este Dumnezeu, si daca Dumnezeu nu exista, apoi totul din lume se poarta la intamplare, nu este prin urmare nici virtute si nici rautate.(Sf. Ioan Hrisostom, Omilia II la Epist. catre Coloseni – trad. de Arhim. Teodosie Atanasiu, 1905, pag.29).

Sursa: crestinortodox (din volumul "DUMNEZEU ESTE LUMINA” – Predici rostite la Ia?i intre anii 1935-1939)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu