Powered By Blogger

luni, 28 februarie 2011



Martisorul este o traditie care a ramas neatinsa pana in prezent... In ultimii ani un buchet de ghiocei,o zambila sau chiar o ciocolata poate fi, de asemenea, un cadou frumos pentru această sărbătoare.Atentia conteaza,nu?
Traditia spune ,ca barbatii plecati primavara la razboi primeau de la femei cate o amuleta,un talisman pentru protectie,iar celebrarea pare sa se bazeze pe calendarul roman,care a inceput noul an pe 1 Martie.
Se sarbatorea Matronalia, ziua lui Marte, zeul fortelor naturii, al primaverii si al agriculturii. La noi insa, martisorul reprezinta simbolul primaverii si al revenirii la viata, este un simbol care aduce credinta, optimism si veselie. In folclorul romanesc, exista mai multe legende despre martisor si aparitia lui in randul sarbatorilor.
Se spune ca pe vremuri, soarele lua chipul unui fecior chipes si cobora in sat, la hora. Zmeul l-a pandit si in cele din urma l-a rapit si l-a inchis intr-o temnita. Dupa ce zmeul a furat soarele, lumea a devenit trista, fara rasete si veselie. Intr-una din zile, un tanar se hotaraste sa salveze soarele si sa il infranga pe zmeu.
Toata omenirea l-a incurajat pe tanar si i-a dat o parte din puterea sa. Drumul flacaului pana la palatul zmeului a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna. Dupa ce l-a gasit pe zmeu au inceput sa se lupte. Si    s-au luptat zile si saptamani intregi pana ce flacaul l-a omorat pe zmeu si a eliberat soarele care s-a ridicat pe cer si a bucurat intreaga omenire.
Odata cu revenirea soarelui pe cer, natura a reinviat, insa tanarul curajos nu a mai apucat sa prinda primavara. Sangele sau s-a scurg in zapada imaculata, in care rasareau ghiocei. De atunci exista traditia ca tinerii flacai sa impleteasca doua fire, unul alb si unul rosu si sa le ofere ofere fetelor pe care le iubesc.
Rosul simbolizeaza astfel dragoste si aminteste de sangele voinicului care a salvata soarele, iar albul reprezinta sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.
In credinta popular martisorul simbolizeaza funia anului care aduna, prin impletirea celor doua fire, cele 365 de zile calendaristice. Culorile alb si rosu reprezinta cele doua anotimpuri opuse, iarna si vara, in vechile societati traditionale fiind cunoscute doar aceste doua anotimpuri de baza, primavara si toamna fiind considerate a fi doar anotimpuri de trecere,iar in Bucovina
este firul zilelor din an tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile pe munte, asemanator firului vietii omului tors la nastere de catre ursitoare. Culoarea alba reprezinta frigul iernii ce se incheia iar cea rosie caldura verii ce urma in mod firesc in calendar.
Tot de la 1 martie incep si "Zilele Babelor". In aceasta perioada baba Dochia toarce langa oi imbracata in noua cojoace pe care le da jos cate unul in fiecare.
Martisorul provine de la numele romanesc "Martie", adica in luna martie.
In prezent, Martisorul poate fi de obicei, o jucarioara,o floare, un animalut,un cosar , un hornulet,pietre semipretioase care sunt aducatoare de noroc sau depinde de imaginatia creatorului,dar neaparat trebuie legat cu un snur impletit in alb si rosu,simbolizand venirea primaverii. Tot traditia spune ca cei care poarta martisorul va fi sanatos si puternic .
Martisorul reprezinta un simbol de dragoste,de respect , de inceput de primarara si se poarta pana la 08 martie sau chiar toata luna martie, dupa care se leaga intr-un copacel sau trandafir pentru a aduce prosperitate si noroc .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu